Dokters en apotheken

Waarheen, waarvoor?
Als je ziek bent, is het verstandig om meteen naar de betreffende specialist te gaan. Je kunt ook wel naar een algemene dokter (médecin générale) gaan, maar die zijn, zoals het woord al zegt, meer voor algemene dingen. Als je weet waar je last van hebt, zoek het dan meteen hogerop. Voor migraine naar een neuroloog, voor huidproblemen naar een dermatoloog, etc. Dit scheelt je niet alleen gedoe, maar ook geld.

Het loont de moeite om artsen met elkaar te vergelijken, want, net zoals in Nederland, verschilt hun mate van service en zijn sommigen ook veel aardiger dan anderen. Er zijn artsen die standaard veel te laat komen (maakt niet uit of je een afspraak hebt). Er zijn ook artsen die weinig tijd voor je hebben. Aan de andere kant zijn er ook hele professionele en serieuze artsen die je goed onderzoeken. En de ene arts wil wel meewerken om te sjoemelen met de verzekering en de andere niet.

Wablief?
Als je niet verzekerd bent, kun je de arts vragen om alle papieren op naam van een (wel verzekerd) familielid te zetten (die moet dan wel met je meekomen). In dat geval krijg je namelijk zo’n 80% van de gemaakte kosten terugbetaald. Overigens geldt dit niet voor alle medicijnen (zoals bij chronische ziektes).

Wat kost het?
Je betaalt sowieso voor het bezoek. Meestal is dit 200 dirham. Als je een bepaald onderzoek moet ondergaan (echo, scan, etc) komt er een fiks bedrag bij (zo’n 500 dirham). Verder zal de arts je in 9 van de 10 gevallen meerdere medicijnen voorschrijven, dus reken ook op een paar honderd dirham voor de apotheek.

Jazeker, de apotheker
Het is ook de moeite waard om bij verschillende apotheken te informeren naar de service die ze leveren. Sommige apotheken draaien hele facturen voor je uit en zijn kwistig met stempels, andere doen geen verdere moeite dan je de voorgeschreven medicijnen (indien aanwezig) te geven. Er zijn ook apotheken die je willen helpen wat de verzekering betreft. Ze kunnen bijvoorbeeld een medicijn noteren wat je ooit al eens gekocht hebt en waarvan je de verpakking bewaard hebt (noodzakelijk voor de verzekering) maar wat je op dat moment zelf Niet koopt. Het lijkt echter op de factuur alsof je het wel hebt gekocht en je kunt dan 80% van dat bedrag terugkrijgen.