Marokkaanse les bij het Franse Instituut
Cursussen Frans bij het Institut Français

Marokkaanse les bij het Franse Instituut

Het Franse Instituut
Op nummer 121 van Boulevard Zerktouni in Casablanca bevindt zich het ‘Institut Francais’. Een soortgelijk instituut is te vinden in Agadir, El Jadida, Essaouira, Fes-Meknes, Marrakech, Oujda, Rabat en Tanger-Tetouan. Bij het ‘Institut Francais’ worden cursussen Frans en Marokkaans-Arabisch gegeven (mogelijk zijn er ook cursussen Standaard Arabisch, maar dit varieert per cursus periode, afhankelijk van de beschikbaarheid van een docent en het aantal aanmeldingen). Daarnaast worden er culturele zaken op het gebied van theater, film, muziek, literatuur, etc. georganiseerd. Tevens is er een bibliotheek waar een selectie franse boeken te leen zijn.

Marokkaanse les
Het ‘Institut Francais’ organiseert Marokkaanse lessen voor buitenlanders, welke gegeven worden door een Marokkaanse docent. De lessen worden in het Frans aangeboden, maar zijn goed te volgen voor mensen voor wie Frans geen moedertaal is, maar die zich wel een beetje kunnen redden in het Frans. De lessen zijn vooral gericht op praktische communicatie. Grammatica komt vanzelfsprekend wel aan bod, maar niet meer dan nodig is en op een overzichtelijke manier. Daarnaast geeft de docent informatie over de Marokkaanse cultuur. Deze informatie is niet officieel opgenomen in het lesprogramma, maar wordt tussen de bedrijven door gegeven als bepaalde onderwerpen toevallig ter sprake komen.

Welke niveaus zijn er?
Officieel worden er via het instituut een beginnersniveau aangeboden en een niveau wat daar op volgt. Bij voldoende belangstelling kan er een derde niveau worden aangeboden. Dit gebeurt in overleg met de docent. Mocht je contact op willen nemen met de docent, neem dan even contact op met ons en dan mailen wij je het e-mail adres van de docent.

Wanneer?
Er is twee keer per week les, op verschillende combinaties van dagen. De lessen worden alleen in de avonduren aangeboden. Normaal gesproken beginnen de lessen om 19.00 uur en eindigen om 20.30 uur. Bij voldoende inschrijving zijn er ook lessen van 20.30 uur tot 22.00 uur.

Wat zijn de kosten?
De lessen zijn relatief duur, maar persoonlijk vind ik het geen weggegooid geld. Voor een periode van 3 maanden is het lesgeld 1400 dirham. De kosten kunnen echter ondertussen weer wat verhoogd zijn.Marokkaanse les bij het Franse Instituut
Cursussen Frans bij het Institut Français


Cursussen Frans bij het Institut Français

Waar?
Bij het Institut Français dus. Dit stukje gaat over de cursussen Frans ‘français général’ bij het instituut in Casablanca aan de Boulevard Zerktouni.

Wanneer?
Er zijn een aantal cursussen per jaar. Januari t/m maart, april t/m juni, en oktober t/m december. Er zijn ook verschillende cursussen in de zomer, maar niet de doorlopende cursussen Frans voor de diverse niveaus. De inschrijvingen beginnen ongeveer een maand voordat de cursussen starten.

Inschrijven
Je kunt je doordeweeks (let op: tussen de middag gesloten) en op zaterdagochtend inschrijven. Je gaat hiervoor naar de receptie en betaalt een bedrag voor de test om je niveau te bepalen. Momenteel moet je 50 dirham betalen, maar dit bedrag kan in de toekomst natuurlijk hoger zijn.

Wat neem ik verder mee?
Een identiteitsbewijs en een kopie hiervan, een pasfoto en een uittreksel uit je familieboek of je geboorteregister. Hierbij moet opgemerkt worden dat het laatste niet echt noodzakelijk is, want ze vragen er nooit naar. Verder neem je het bedrag mee dat de cursus kost. Op dit moment kost een cursus Frans 1000 dirham.

De test
Je neemt plaats met het nummertje dat je van de receptie hebt gekregen en wacht af tot je nummer wordt omgeroepen. Dan krijg je de opdracht om binnen 15 minuten een stukje te schrijven over een bepaald onderwerp (bijv. vakantie). Je levert het dan in en het wordt ter plekke voor je nagekeken. Je krijgt dan een aanduiding van het niveau waarop je zit.

Niveaus
Er zijn 9 niveaus, van S1 tot en met S9. Hoe beter je bent, des te hoger is het cijfer.

Mondeling
Na de schriftelijke test, wordt je doorverwezen naar iemand bij een computer. Deze persoon zal enkele administratieve gegevens van je vragen (leeftijd, adres, etc) en informeert tussendoor wat je doet en waarom je graag de cursus wilt doen. Op deze manier ontstaat er een soort van gesprekje aan de hand waarvan je mondelinge niveau wordt bepaald. Er wordt een afweging gemaakt tussen je schriftelijke en mondelinge resultaat, en aan de hand daarvan wordt je in een niveau geplaatst.

Betalen
Heb je besloten de cursus te gaan doen, dan moet je naar het bibliotheekgebouw aan de overkant van de straat. Daar is een kantoortje waar je kunt betalen. Je geeft dan je pasfoto en deze wordt op een inschrijvingskaart geplakt. Dit is tevens je bewijs van betaling.

Wanneer zijn de lessen?
Je kunt kiezen of je overdag lessen wilt volgen of ’s avonds. Als je overdag kiest, zijn de lessen 2 keer per week van 14.00 uur tot 17.00 uur. ’s Avonds zijn de lessen 3 keer per week, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Dus 6 uur per week, gedurende 10 weken. Je kunt kiezen uit de combinatie van een aantal dagen, maar voor de grootste keuze kun je je beter vroeg inschrijven.

Waar?
De dagcursussen zijn vlakbij het hoofdgebouw aan de Boulevard Zerktouni. Het is in een straat even verderop, aan de achterkant. Je moet je inschrijvingskaart aan de portier laten zien. De avondcursussen kun je daar ook doen, maar worden ook gegeven in een aantal scholen (als dependances) door heel Casablanca. Je kunt dus kiezen voor een school dichtbij je huis. Bij de inschrijving kun je informeren welke scholen er zijn en je meldt je dan aan voor de school van je keuze.

De lessen
Je wordt in de eerste les aangeraden om cursusboeken aan te schaffen. Of je dit wilt doen, moet je zelf weten. Er zijn docenten die veel gebruik maken van de cursusboeken, maar er zijn ook docenten die er bijna niets mee doen. Wacht een les of 2 af om te zien wat het geval is. De lessen bestaan uit schriftelijke en mondelinge oefeningen, luisteropdrachten, en uitleg van grammatica.

Afsluitende toets
Om het niveau te halen, doe je aan het eind van de cursus een afsluitende toets. Deze bestaat uit een tekst, waarbij je vragen moet beantwoorden, een luisteropdracht, en het schrijven van een brief met een bepaalde inhoud. Je moet ook een bepaald mondeling niveau halen, maar dat wordt al tijdens de lessen getest. Als je de toets goed afsluit, krijg je een stempel op je inschrijvingskaart als bewijs dat je het niveau hebt gehaald. Hiermee kun je het volgende niveau gaan volgen, zonder opnieuw een niveautest te hoeven doen.