Verblijfsvergunning (carte de séjour)

Wanneer aanvragen?
Een verblijfsvergunning moet je aanvragen als je niet de Marokkaanse nationaliteit bezit en je wilt langer dan 3 maanden in Marokko blijven. Je moet hem dus aanvragen in de eerste 3 maanden dat je in Marokko bent. Het is aan te bevelen om niet tot de 3e maand te wachten voor je het proces start, aangezien het nogal wat tijd in beslag kan nemen. Als je in de 2e maand begint met papieren verzamelen en indienen, heb je aan het eind van de 3e maand een voorlopige verblijfsvergunning, die geldig is tot je de echte carte de séjour krijgt.

Wat heb je nodig?
Je hebt verschillende papieren nodig bij je aanvraag. Welke dat zijn, hangt af van je situatie. Je hebt 5 mogelijkheden: je bent student, werknemer, zelfstandig ondernemer, een vrij beroep uitoefenend, of getrouwd met een Marokkaan. De mogelijkheid 'getrouwd met een Marokkaanse' bestaat niet in administratief opzicht. In dat geval moet je onder 1 van de eerder genoemde opties vallen. Hetzelfde geldt als je niet getrouwd bent, maar een vriend(in) hebt.

De volgende dingen heb je altijd nodig, ongeacht je situatie: Voor de rest verschilt het dus welke papieren je nodig hebt; het is het beste om zelf bij het politiebureau te gaan informeren zodat je zeker bent wat je moet doen. Er zijn wel formulieren waar het op staat, maar vraag het ook na bij een politieman ter plekke, want er kunnen altijd aanvullende eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld in het geval je getrouwd bent met een Marokkaan, moet je man ook allerlei papieren inleveren. Zoals een uittreksel uit het bevolkingsregister, een verklaring dat hij een baan heeft en een verklaring dat hij voor jou verantwoordelijk is.

Verder komt het wel eens voor dat je papieren moet overleggen die onmogelijk lijken, zoals bewijzen dat je huur hebt betaald voor 6 maanden, terwijl je nog geen 3 maanden ergens woont (je bent immers nog maar net in Marokko). In dat geval is het de moeite waard om te proberen om de betreffende politieman te overtuigen dat je die papieren niet nodig hebt. Mocht dat niet werken, of mocht je bepaalde (echt noodzakelijke) papieren niet kunnen overleggen, dan is het altijd nog een optie om (natuurlijk niet openlijk) wat geld te geven.

Het verkrijgen van de carte en het vernieuwen ervan 
Heb je alle papieren ingeleverd en zijn ze geaccepteerd door de betreffende politieman, dan kun je er vanuit gaan dat het in orde is. Na ongeveer een week kun je dan een papiertje ophalen waar je gegevens op staan en waar je pasfoto aan geniet is, en dit geldt als voorlopige verblijfsvergunning. Je moet dit papiertje elke maand gaan vernieuwen, maar dat houdt niet veel meer in dan dat je even langs het politiebureau moet om er een nieuw stempeltje op te laten zetten.

Na een maand of 4 (hangt ervan af met welk bureau en welke personen je te maken hebt) kun je dan, tegen inlevering van het papiertje, je echte carte ophalen. Deze plastic kaart is geldig t/m een jaar na de datum waarop je de eerste aanvraag hebt ingediend. Dus na een tijdje zul je alweer bezig moeten met het vernieuwen van je verblijfsvergunning. Schrale troost is dat je dan (naar verluid) een simpeler procedure moet volgen die minder tijd in beslag neemt dan de eerste aanvraag.