Sollicitaties en werken

Hoe vind ik een baan?
 1. Via familie, vrienden of kennissen. Vertel aan iedereen die je kent dat je werk zoekt. Een kruiwagen is in Marokko de beste manier om aan een baan te komen.
 2. Check internet. Bijvoorbeeld www.menara.ma. Vooral callcenters zoeken hun personeel online.
 3. Kijk in de krant. Le Matin heeft elke maandag een sectie met personeelsadvertenties. Ook andere kranten hebben regelmatig advertenties.
 4. Plaats zelf een advertentie in de krant. Geen idee of het werkt, maar genoeg mensen doen het, dus de moeite waard om te proberen.
Een brief schrijven
Wat sollicitatiebrieven betreft, volgt Marokko in veel opzichten het Franse systeem.
Dit houdt in: Veel Marokkanen schrijven hun brief tamelijk algemeen en melden niet echt waarom ZIJ juist de geschikte persoon voor DAT bedrijf zijn. Wil je dus een beetje opvallen en een goede indruk maken, dan volg je gewoon de Nederlandse indeling; Het is zo dat veel Marokkanen nogal overdreven (naar mijn mening) het bedrijf en de directeur prijzen in hun brief. Ze schrijven bijvoorbeeld: aan uwe Excellentie meneer de directeur. Of: Uw Geweldige en Alom Bekendstaande Organisatie. Ze gaan er ook altijd vanuit dat de directeur een man is. Zelf heb ik dergelijke formules nooit gebruikt, maar als je denkt dat je zo meer kans hebt, dan doe je het natuurlijk wel.

Klik hier voor een voorbeeld van een motivatiebrief in het Frans.

Sollicitaties
Kun je niet goed of geen Frans, doe dan een cursus. Want Frans is DE taal in het bedrijfsleven. Om ergens binnen te komen, moet je allereerst de sollicitatie in het Frans doorstaan.

De vragen zijn vrijwel hetzelfde als in Nederland, dus dat je moet uitleggen wat je sterke en zwakke punten zijn, wat je kunt toevoegen aan het bedrijf, etc. Er zal ook meteen gevraagd worden wat voor salaris je in gedachten hebt. Zet altijd te hoog in en noem een lekker bedrag, want dit is het startpunt voor de onderhandelingen. Als je bescheiden bent of het bedrag noemt wat je uiteindelijk wilt krijgen, zul je altijd minder krijgen en teleurgesteld worden.

Salaris
De salarissen verschillen behoorlijk in Marokko, je kunt zeggen dat er geen echte minimum of maximum grenzen zijn. Sommige mensen verdienen nu eenmaal bijna niets (bijv 500 dirham per maand) en anderen krijgen bakken vol geld (bijv 15.000 dirham). Als je een beetje rond wilt kunnen komen, heb je toch wel minstens 4000 dirham per maand nodig. Dus noem een bedrag hoger dan dit, maar ga ook niet verder dan 10.000 dirham, want dergelijke salarissen zijn alleen weggelegd voor de top. Tenzij je natuurlijk solliciteert op een topfunctie!

Wat hierbij opgemerkt moet worden, is dat je er niet op moet rekenen dat je je salaris op tijd krijgt. En met ‘op tijd’ bedoel ik tussen de 25e en 30e van de betreffende maand. Mocht je het dan wel krijgen, dan ben je een uitzondering en mag je jezelf gelukkig prijzen. Meestal krijg je je salaris ergens in de eerste twee weken van de maand erna.

Het komt ook wel voor dat je niet je volledige salaris krijgt om wat voor reden dan ook. Het hangt sterk van het bedrijf af. Je kunt er niet veel aan doen, behalve zeuren bij de baas en eventueel met een staking dreigen (maar dat laatste alleen als je onmisbaar bent natuurlijk).

Maar ik heb toch een contract, en rechten?
Ehm, nee. Heel veel bedrijven geven hun werknemers geen contract. Soms laten ze er wel één zien en af en toe komt het voor dat een contract wordt getekend. Maar dan nog heb je er niet veel aan, tenzij de handtekening van de baas is gelegaliseerd en die van jou ook. Dat moet gebeuren bij een muqata’a. Is de baas daar te lui voor of wil hij je gewoon geen contract geven, dan heb je pech. Helaas, maar het is niet anders.

Om deze reden kun je nergens op rekenen. Er zijn bijvoorbeeld werknemers die een aantal dagen ziek zijn en deze dagen niet uitbetaald krijgen. Je zou daar normaalgesproken vanuit gaan, maar dit is Marokko en niet Nederland. Je hebt een dikke huid nodig om hier te overleven.

Tips op een rijtje
 1. Zorg dat je je kunt redden in het Frans.
 2. Zet hoog in bij salarisonderhandelingen.
 3. Probeer een transportvergoeding af te dwingen.
 4. Probeer een contract te krijgen met gelegaliseerde handtekeningen.
 5. Check of je ziektedagen uitbetaald krijgt.
 6. Als je weggaat, houd je dan niet aan de opzegtermijn, want soms krijg je je laatste salaris dan niet. Ga gewoon weg op het moment dat jij wilt.
 7. Wees niet te close met collega’s en vertel zeker geen persoonlijke dingen. Mensen doen aardig, maar kletsen achter je rug om. Ze zullen vaak dingen tegen je gebruiken om ten koste van jou bepaalde posities in het bedrijf te bereiken. Kijk eerst lange tijd de kat uit de boom, om te zien wie er te vertrouwen is.
 8. Ga altijd uit van je eigen belang.